Fayans , günümüzde seramik ya da porselen karo olarak adlandırılan; toprağın belirli karışımlar ile hazırlanıp, preslendikten sonra desen verilip pişirilerek hazırlanan yer ve duvar kaplamalarına verilen addır.

İçerik olarak fayans, kil, kaolin, kuvars, feldspat ve kalker gibi madenlerin farklı oranlarda karıştırılarak çamurun yani fayansın ham maddesinin elde edilmesiyle oluşmaktadır.

Diğer bir tanımla Fayans çokça yapıların iç mekanlarında ıslak zemin duvar kaplamasında kullanılır.

Fayans duvar karosu su emme oranı yüksek olan malzemedir. Yer seramiklerine nazaran daha yüksek oranda su mem oranı sahiptir ve iç mekanlarda tercih edilir. Fayans iç mekanlarda yüke ve fiziki özelliklere maruz kalan mekanlarda kullanılmaz.

Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type simen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting.

Fayans Nerelerde Kullanılmaz ?

  • Üzerinde insan yoğunluğu olan mekanlarda (avm, alışveriş merkezi, hastane vs)
  • Sabit yük olan her türlü yatay zeminlerde ( fabrika,atölye,depo)
  • Isı farklılığının olduğu mekanlarda
  • Teras , balkon, yüzme havuzlarında
  • Soğuk hava ve su depolarında

Seramik ile Fayans Arasında ki Fark Nedir ?

fayans

Benzer şekilde fayanslar genellikle daha düzgün bir yüzeye sahip olduklarından iç dekorasyonda, örneğin mutfak ve banyo duvarlarında, tercih edilirler. Seramik ise çok daha geniş bir yelpazeye ve bununla birlikte çok çeşitliliğe sahiptir. Genellikle fayanslarda olduğu gibi karo şeklinde olmayabilirler.

Kullanılan malzemeye ve üretimdeki teknik ayrıntılara göre değişmekle birlikte fayanslara nazaran seramikler biraz daha kaba bir yüzeye, görünüme sahiptirler, fakat renkleri daha sıcaktır. Seramikler bu ve benzer sebeplerden dolayı daha ziyade iç mekanların zemin kaplamalarında ve dış mekanlarda yine zemin kaplaması olarak ve başka farklı amaçlarla kullanılırlar. Yani genellikle fayanslar duvarlarda, seramikler zeminlerde kullanılır diyebiliriz.

seramik yüzey kaplamaları